divendres, 17 de gener del 2014

Els Aigüerols, una escola que lluita per la continuïtat del seu projecte educatiu

Una alumna d’uns cinc anys d’edat aixeca la mà i em pregunta innocentment: “Que pots quedar-te més dies a la nostra classe?”. “Nosaltres et convidem”, m’aclareix una altra. Em trobo visitant una de les classes de P5 de l’escola Els Aigüerols de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental), enfront d’aproximadament vint nens que em miren amb cara encuriosida. Els infants no han dubtat en oferir-me una càlida benvinguda a l’entrar a l’aula ni a acomiadar-me després amb una gran abraçada col·lectiva. “Som molt afectuosos aquí”, em confirma la directora de l’escola, Dora Martínez.

Els Aigüerols és el cinquè col·legi públic construït a Santa Perpètua i porta més de quatre anys en funcionament. Malauradament, no tindrà continuïtat, tal i com va anunciar la consellera d’Ensenyament de la Generalitat, Irene Rigau, el passat mes de febrer. La decisió presa per la Conselleria és el tancament progressiu de l’escola, a partir del curs 2014-2015, amb la no-obertura de línies de P3. El d’enguany és el darrer curs en el qual s’han obert noves matrícules. El col·legi va obrir les portes el setembre del 2009 provisionalment a l’Edifici de Serveis Educatius –el que era  abans l’antic Institut Rovira Forns–. L’edifici definitiu estava previst que es construís a l’antic camp de futbol del municipi. L’any 2012, la Generalitat va aprovar la partida pressupostària destinada a les obres del nou complex educatiu, que començaria a construir-se el segon semestre del mateix any. Un fet que no ha arribat a passar mai.

Font: AMPA Els Aigüerols
Des de la Generalitat, la decisió de tancar progressivament l’escola es justifica per la davallada de naixements. El director dels Serveis Territorials d’Ensenyament al Vallès Occidental, Lluis Baulenas, afirma que hi ha un problema a la nostra societat: no hi ha nens. Segons Baulenas, que no hi hagi infants no és només degut a la crisi, sinó a què “la cort de dones en edat fèrtil” disminueix i, com a conseqüència, hi haurà una “davallada de nens”. El que significa que no és un problema conjuntural, sinó estructural. També considera que el problema de l’atur al nostre país fa que els joves marxin a la resta de la Unió Europea a treballar, el que implica que disminueixi encara més la població de dones en edat fèrtil. Per últim, Baulenas afirma que l’alumnat immigrant està baixant, ja des del 2012. En aquest cas sí que és degut a la crisi econòmica. “Per tant, això porta a una caiguda de naixements, el que vol dir que hem de tenir menys línies de P3”, conclou el director dels Serveis Territorials. 

En el cas d’Els Aigüerols, diu que, arran de la crisi que estem vivint, seria “insostenible” construir un nou edifici i tancar la porta d'un col·legi que està al costat. “Tanquem un edifici que està en ple funcionament per construir-ne un altre perquè està creixent?”, es pregunta el director. No obstant això, l’Ajuntament de Santa Perpètua no hi està d’acord. “Si bé són certs els números, cal treballar pensant en el futur; i la cinquena escola pública és necessària –argumenta l’alcaldessa, Isabel Garcia Ripoll–. I més en una zona on no hi ha oferta educativa pública i pensant en els futurs creixements de les zones de Can Filuà i Can Taió”. 

Des de l’AMPA d’Els Aigüerols, són conscients de la situació econòmica, però creuen que els arguments de la Conselleria d’Ensenyament no justifiquen la decisió de tancar el col·legi. “A la nostra escola està assegurada la continuïtat dels tres propers P3 només amb els germans d’alumnes pendents d’escolaritzar –explica la vocal de la junta de l’AMPA, Marta Hiraldo–. Hi ha 20, 16 i 22 germans d’alumnes per als propers tres cursos. Només amb aquests infants omplim la línia que té assignada l’escola”. Hiraldo afegeix que el curs 2012-2013 van començar P3 a Santa Perpètua 316 alumnes, havent-hi cinc escoles públiques al municipi, i que el proper curs ho faran 328 infants i hi haurà quatre escoles públiques. “Nosaltres pensem que és ideologia. Tanquen escoles amb un projecte educatiu més lliure i innovador perquè no són del seu parer –opina la vocal de l’AMPA–. No neguem que hi ha un descens demogràfic a partir del curs 2015-2016, però recordem que a Els Aigüerols hi ha 22 germans d’alumnes i que el descens demogràfic no ha d’anar acompanyat del tancament de línies de P3”.  

En relació a buscar una possible solució a aquest problema, la vocal de l’AMPA explica que les famílies de l’escola demanen un parell d’anys, fins que millori la situació econòmica, i després tornar-ne a parlar. Partint de la idea que la cinquena escola pública és necessària pel municipi i entenent també que, ara per ara, no es pot construir l’edifici, des de l’AMPA, els pares i mares proposen habilitar espais per encabir nous P3, traslladar els alumnes a un equipament més gran o, fins i tot, instal·lar barracons com a solucions provisionals que estarien disposats a acceptar si això garantís la continuïtat del projecte.

Els Aigüerols és una escola de nova creació que va néixer amb els principis de ser oberta a tothom, participativa, catalana, laica, dialogant, activa, global, creativa, científica i actual. La directora del centre, Dora Martínez, explica que els divendres per la tarda tenen un espai de comunicació on els pares van a l’escola per parlar dels seus oficis o per explicar un conte als nens, per exemple. “La intenció és que hi hagi molta comunicació i que sigui una escola inserida dins el municipi”, puntualitza Martínez. En aquest sentit de participació i implicació dels pares, cal destacar la mobilització que les famílies d’Els Aigüerols han dut a terme des de fa temps. Des de l’octubre del 2012, existeix la Comissió “Volem l’edifici d’Els Aigüerols ja!”, creada per un grup de pares i mares que treballen per exigir la construcció de l’escola i que organitzen activitats per donar a conèixer el problema. Exemples d’això són una pintada reivindicativa que van fer al mur del que hauria de ser la nova escola, una recollida de signatures, una concentració al Ple Municipal i inclús el vídeo “No tanqueu la nostra escola”, on apareixien els infants d’Els Aigüerols.

Font: AMPA Els Aigüerols
A la pàgina web de l’AMPA de l’escola, molt sovint es recullen les opinions de diferents famílies afectades pel tancament d’Els Aigüerols. Daniel Vargas, un dels pares afectats, explica que està temorós perquè el col·legi no continuarà i perquè els seus dos fills no podran anar junts a l’escola que han triat. “Quan nosaltres vam decidir matricular el nostre fill gran a Els Aigüerols, ja estava aprovada la construcció de la nova escola i hi havia destinada una partida econòmica. Per això ens sentim enganyats pel Departament d’Ensenyament”, es queixa aquest pare. També opina que la decisió de tancar el col·legi afectarà les ràtio de les altres escoles del poble i que, per tant, el problema és de tot el municipi i dels altres centres educatius. Sobre aquesta possibilitat, el director dels Serveis Territorials respon que la continuïtat del projecte està garantida i aclareix que els alumnes que ja té l’escola no els estan redistribuint, que aquests continuaran sense problema. “Per tant, no estem tancant cap projecte, ja que aquest continua”, defensa Baulenas. 

La directora d’Els Aigüerols, Dora Martínez, diu que el 2009 van començar sent nou nens inscrits i que ara, en canvi, hi ha molts germans que haurien d’entrar. “No sé què passarà”, admet. Martínez no vol entrar a criticar, però aclareix que ella com a directora de l’escola es mou: informa als Serveis Territorials i manté el contacte amb les famílies del col·legi. Quan se li pregunta quina és l’alternativa que ella veu a aquesta problemàtica respon: “Continuar amb la mateixa il·lusió amb què vam començar i seguir treballant per a les famílies i els nens”. I no hi ha dubte que això ho està fent la comunitat educativa d’Els Aigüerols. Es veu reflectit en les cares alegres dels nens de P5 que m’han rebut afectuosament a la seva aula com una més de l’escola.  

Mireia Folguera

2 comentaris:

  1. Hola Mireia.

    Sóc mare de dos alumnes de l'Escola Els Aigüerols, un d'ells de P5, així que potser vas estar amb ell durant la teva visita. No havia tingut ocasió de llegir el teu escrit, moltes gràcies per les teves paraules.
    Tenim bones notícies, tot i que imagino que ja ho saps: tindrem un P3 per al curs 2014-2015. Els cursos posteriors continuen sent una incertessa, però continuarem reivindicant amb imaginació, il·lusió i perseverància la continuïtat d'aquesta escola que tant ens estimem.

    Isabel Román

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant que ho sé! :) És una molt bona notícia per tota la comunitat dels Aigüerols! Felicitats i endavant!!! Moltes gràcies per haver-te llegit el meu reportatge!

      Elimina