dimarts, 13 de desembre del 2011

Cimera europea a Brussel·les

Àngela Merkel: “Europa no pot parar-se”
Els líders europeus es reuneixen per tractar de superar la crisi de l’Euro


Enmig d’un panorama de crisi econòmica,  la cimera europea que s’ha celebrat el dia 9 de desembre del 2011 a Brussel·les, s’ha presentat com una última oportunitat per a salvar l’euro i recuperar la confiança de la Unió Europea.

Europa es troba en crisi
El dijous de la setmana passada, el president de França, Nicolas Sarkozy, ja va afirmar davant de 5.000 persones i militants del seu partit que s’havia de “refundar” Europa i la Zona Euro per sortir de la crisi que pateix aquest continent. El president francès va apostar per una aliança amb Alemanya per salvar la moneda europea i les seves institucions. “No hi ha una altra opció”, va advertir Sarkozy. La proposta de Nicolas Sarkozy i la cancellera alemanya, Àngela Merkel, passava per reformar el Tractat de Lisboa, en vigor des del 2009, de manera que s’endurís la disciplina fiscal.

Sarkozy i Merkel s'han posat d'acord per rescatar l'euro
Dins el transcurs d’aquests nou dies crítics abans que es celebrés la cimera de l’euro, diferents mandataris europeus es van reunir per parlar sobre la difícil situació que travessa Europa. Merkel va mantenir una reunió amb Sarkozy el dilluns dia 5 al Palau de l’Elisi, a París, de la que en va sortir un acord “històric” per a reformar el tractat europeu en la línia de la convergència econòmica i fiscal amb regles estrictes, com l’aplicació de sancions automàtiques als països que sobrepassin el 3% de dèficit. Aquestes propostes del tàndem Merkozy, com ja l’anomenaven alguns mitjans de comunicació, van ser traslladades per escrit el dimecres 7 al president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, perquè es debatessin a la cimera del dia 9 a Brussel·les. Merkel va defensar el treball conjunt d’Alemanya i França per trobar solucions al problema financer. “Europa no pot parar-se”, va sentenciar Merkel.

En aquesta cimera a Brussel·les, hi havia dipositades totes les esperances per salvar Europa de la crisi de l’euro. La jornada, que va començar dijous al vespre, va durar fins el divendres 9, que va ser el punt àlgid d’aquesta cursa a contrarellotge per treure de l’enfonsament a la Unió Europea (UE). Una situació que ja ha sigut  etiquetada com la més crucial de la història de la UE: “De salvar-se o morir”, deien els experts en un toc alarmista i tràgic. Al finalitzar la cimera, els líders de la UE havien consensuat, després d’una maratoniana sessió de més de nou hores, un pacte de rigor pressupostari i coordinació econòmica a l’Eurozona per a què es restablís la credibilitat del deute públic europeu i s’acabés amb la crisi actual. “Aquest pacte és molt bo per el futur de l’Eurozona”, opinava de manera optimista Mario Draghi, president del Banc Central Europeu (BCE).

El pacte fiscal pretén rescatar l'euro

Qui ha quedat aïllat d’aquesta reforma de la UE ha sigut el Regne Unit, que ha rebutjat el nou Tractat al no complir els objectius dels britànics. Aquesta era una de les amenaces de divisió de la UE per la que es temia. Finalment, tots els països, inclosos els que generaven certs dubtes, han acceptat la reforma del tractat de la UE. Tot i així, el veto britànic ha impedit traslladar aquests acords a una reforma del Tractat subscrita pels 27 països membres de la UE, així que s’ha acordat incorporar el pacte fiscal a un tractat intergovernamental negociat separadament pels 17 països de la Zona Euro més els altres països que també tinguin interès a sumar-s’hi.

2 comentaris:

  1. Al Regne Unit hi ha veus crítiques amb el que ha fet Cameron. I també és curiós que se li digui "veto" quan no ha impedit res xD

    ResponElimina
  2. Es pot dir que d'alguna manera ha impedit una reforma subscrita pels 27 països i com alternativa han hagut d'acordar un pacte intergovernamental. :)

    ResponElimina